Co warto wiedzieć o lecytynie
LECYTYNA z WĄCHOCKA
Lecytynę powszechnie stosuje się w produkcji żywności z uwagi na jej właściwości żywieniowe i funkcjonalne. Lecytyna rzepakowa z Wąchocka jest szczególnie przyjazna dla piekarzy i ciastkarzy jak i dla konsumentów. Każda lecytyna ma właściwości emulgujące, stabilizujące i przeciwutleniające.
Lecytyna zwiększa odporność ciasta na zbyt mocną obróbkę mechaniczną, zwiększa tolerancję ciasta na czas fermentacji końcowej kęsów oraz zwiększa objętość bochenków i poprawia strukturę miękiszu. Lecytyna jest składnikiem margaryn, pieczywa półcukiernicego i wyrobów ciastkarskich, czekolad, cukierków, koncentratów deserów, majonezów lodów itp.
Lecytyna jako nośnik choliny i inozytolu (witamin z grupy B) ma korzystny wpływ zdrowotny na człowieka. Odpowiedni poziom lecytyny w żywności powoduje obniżenie poziomu „ złego” cholesterolu i triacylogliceroli oraz wzrost poziomu „dobrego” cholesterolu, co zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy. Lecytyna ułatwia trawienie tłuszczów i wzmaga efektywność działania witamin antyoksydacyjnych. np. witaminy E oraz zmniejsza toksyczność toksyn przemysłowych i niektórych leków.
Podstawowy składnik lecytyny cholina wpływa na poprawę procesów pamięci, zwłaszcza osób w młodym i średnim wieku. A we współczesnym świecie mamy coraz więcej informacji do zapamiętywania.
Serdecznie zapraszamy Państwa do zapoznania się z informacjami o naszej firmie.
Znajdą Państwo tutaj obszerne informacje odnośnie historii naszej firmy, oraz zakresu obecnej działalności. Przede wszystkim zakład skupia się na wyrobie lecytyny proszkowej. W swojej ofercie posiadamy także inne wyroby, zachęcamy do zapoznania się z działem "Produkty". Jedną z dziedzin są usługi. Zajmujemy się profesjonalnym suszeniem rozpyłowym. Wiele przydatnych informacji znajduje się w dziale "Usługi".